Membeli belah di Ximending , Taipei. Taiwan

Bab shopping adalah diantara perkara perlu ada dalam itineri. Sesiapa pun yang pergi travel mesti nak singgah di tempat membeli belah yang beraneka barang dan murah. Lagi cun kalau tempat membeli belah itu ada barang yang hanya terdapat di negara itu je. Baru boleh kita cari barang rare dan bagi menyimpan barangan rare memang suka…

Menginap di Hotel Trad, Osaka . Japan

Assalamualaikum, Kali kedua abang musafir ke negara matahari terbit dan kali kedua juga abang ke Osaka yang terletak di Daerah Kansai. Di jepun, penginapan memang tiada masalah dan boleh dikatakan ke semua penginapan di jepun adalah sangat baik. Tidak kiralah korang menginap di backpacker Hostel atau pun hotel bertaraf bintang, ia tetap menjanjikan pengalaman yang manis…

Ayam Rendang tak “CRISPY” ?

Assalamualaikum, Baru-baru ini telah viral tentang isu “Ayam Rendang Not Crispy”. Kisahnya seorang peserta pertandingan Master chef telah menyediakan sebuah hidangan tradisional masyarakat melayu iaitu “Nasi Lemak Ayam Rendang”. Jadi apa sebenarnya yang berlaku?. Juri bagi program ini telah memberikan kritikan ataupun komen yang agak pelik dimana dia menyatakan hidangan tersebut tidak begitu baik. Antara…

Berdiri di eskalator Jepun

Assalamualaikum, Entri abang musafir kali ini mungkin agak mengelirukan. Osaka dan Tokyo adalah dua buah negeri yang berada di wilayah berbeza. Osaka berada di wilayah Kansai manakala Tokyo terletak di wilayah Kanto. Walaupun di bawah satu negara yang sama iaitu jepun , namun ada keunikan budaya dan disiplin yang berbeza. Kalau korang yang sudah pergi…

Samurai Pocket Wifi

Assalamualaikum. Kalau anda travel ke mana-mana destinasi mesti perkara pertama yang anda perlukan ialah wifi / data internet kan?. Nak dapat free public wifi bukannya mudah. Bagi yang jenis solo trip memang perlu wifi/pocket wifi. First solo trip abang musafir ke Negara Matahari Terbit, iaitu Osaka,Japan. Perkara pertama yang dok fikir wajib ada ialah pocket…

Kalau anda mengembara

Mengembara tak pernah mengenal destinasi yang dituju. Samada anda ke sebuah kawasan terpencil ataupun ke sebuah bandar penuh moden. Apa yang anda tahu hanya ingin mengembara. Kalau anda mengembara apa yang anda akan perolehi darinya. Rasa puas dengan pengembaraan atau rasa teruja bila pergi ke suatu tempat. Setiap manusia mengalami keadaan berbeza. Pertama kali mengembara,…

Siapa kenal apa itu kapal terbang

Siapa di sini kenal apa itu kapal terbang?. Pencipta pertama kapal terbang ialah Wright bersaudara, iaitu Orville Wright (19 Ogos, 1871 – 30 Januari, 1948) dan Wilbur Wright (16 April, 1867 – 30 Mei, 1912), kini telah menerima pengisytiharan oleh Federation Aeronautique Internationale (FAI) untuk penerbangan mereka pada 17 Disember 1903 sebagai penerbangan pertama yang terkawal, berkuasa, dan dapat dikekalkan (dari masa berlepas sehingga mendarat) bagi sebuah kenderaan yang lebih berat daripada udara….

Hidup Semula

Assalamualaikum. Dah lama rasanya tak menulis blog. Hampir 5 tahun saya meninggalkan dunia blogger ini sejak tahun 2012. Mungkin kesan perubahan zaman,usia dan komitmen yang memberikan sedikit kekangan di dalam terus menulis. Tahun 2018 dengan permulaan yang agak menarik bagi saya dan kerana itu saya mengambil keputusan untuk memulakan semula penulisan saya. Mohon maaf jika…

Permulaan sebuah perjalanan

Terima kasih atas sokongan anda semua Kehidupan perlukan pengorbanan , perjalanan perlukan akal — Abang Musafir