Onboard wifi bersama Wi-fly Etihad Airways

Menjejakkan kaki ke bumi turki pada musim bunga, kali ini abang musafir menaiki penerbangan Etihad Airways sebuah syarikat penerbangan berpusat di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu . Penerbangan ini bukanlah penerbangan secara terus dari KLIA ke Istanbul. Jika anda menaiki Etihad Airways, anda perlu melalui transit di Abu Dhabi antara 2 hingga 4 jam kebiasaannya. …

Akses ke Namba City dengan Nankai Rapid Express.

Negara matahari terbit, jepun merupakan negara yang paling abang musafir teruja untuk melawatinya. Kali pertama menjejakkan kaki ke osaka , jepun secara solo pada 2017 abang musafir merasakan jepun adalah negara yang tenang untuk dilawati. Masyarakatnya mesra dan suka membantu. Mungkin agak menjadi kesukaran dari segi komunikasi kerana kebanyakan rakyat jepun tidak begitu fasih berbahasa…

Kota Kuno Ephesus , Kusadasi. Turkey

Kali ini abang musafir menjejaki Kota Kuno Ephesus yang terletak di daerah izmir berhampiran Kusadasi. Kusadasi sebuah wilayah yang terletak di persisir pantai terkenal dengan beberapa tinggalan lama zaman Yunani Kuno. Yunani telah bertapak sejak dari abad 1 hingga abad ke 4. Diantara Kota lama yunani yang masih dapat dilihat kesannya ialah Kota Kuno Ephesus….

Disebalik Hospital Gonjiam, Gwangju . Seoul Korea

Hospital Gonjiam merupakan hospital pesakit jiwa yang terletak di Gwangju, Seoul Korea. Salah sebuah hospital pesakit jiwa yang sangat terkenal di Korea setelah penutupan sekitar tahun 90an selepas beroperasi selama belasan tahun. Selain terkenal sebagai sebuah hospital yang memperolehi beberapa anugerah dan pencapaian yang baik, terselit kisah yang sehingga kini tiada siapa mengetahui kesahihannya. Korang…

Membeli belah di Ximending , Taipei. Taiwan

Bab shopping adalah diantara perkara perlu ada dalam itineri. Sesiapa pun yang pergi travel mesti nak singgah di tempat membeli belah yang beraneka barang dan murah. Lagi cun kalau tempat membeli belah itu ada barang yang hanya terdapat di negara itu je. Baru boleh kita cari barang rare dan bagi menyimpan barangan rare memang suka…

Ayam Rendang tak “CRISPY” ?

Assalamualaikum, Baru-baru ini telah viral tentang isu “Ayam Rendang Not Crispy”. Kisahnya seorang peserta pertandingan Master chef telah menyediakan sebuah hidangan tradisional masyarakat melayu iaitu “Nasi Lemak Ayam Rendang”. Jadi apa sebenarnya yang berlaku?. Juri bagi program ini telah memberikan kritikan ataupun komen yang agak pelik dimana dia menyatakan hidangan tersebut tidak begitu baik. Antara…

Berdiri di eskalator Jepun

Assalamualaikum, Entri abang musafir kali ini mungkin agak mengelirukan. Osaka dan Tokyo adalah dua buah negeri yang berada di wilayah berbeza. Osaka berada di wilayah Kansai manakala Tokyo terletak di wilayah Kanto. Walaupun di bawah satu negara yang sama iaitu jepun , namun ada keunikan budaya dan disiplin yang berbeza. Kalau korang yang sudah pergi…

Samurai Pocket Wifi

Assalamualaikum. Kalau anda travel ke mana-mana destinasi mesti perkara pertama yang anda perlukan ialah wifi / data internet kan?. Nak dapat free public wifi bukannya mudah. Bagi yang jenis solo trip memang perlu wifi/pocket wifi. First solo trip abang musafir ke Negara Matahari Terbit, iaitu Osaka,Japan. Perkara pertama yang dok fikir wajib ada ialah pocket…

Kalau anda mengembara

Mengembara tak pernah mengenal destinasi yang dituju. Samada anda ke sebuah kawasan terpencil ataupun ke sebuah bandar penuh moden. Apa yang anda tahu hanya ingin mengembara. Kalau anda mengembara apa yang anda akan perolehi darinya. Rasa puas dengan pengembaraan atau rasa teruja bila pergi ke suatu tempat. Setiap manusia mengalami keadaan berbeza. Pertama kali mengembara,…

Siapa kenal apa itu kapal terbang

Siapa di sini kenal apa itu kapal terbang?. Pencipta pertama kapal terbang ialah Wright bersaudara, iaitu Orville Wright (19 Ogos, 1871 – 30 Januari, 1948) dan Wilbur Wright (16 April, 1867 – 30 Mei, 1912), kini telah menerima pengisytiharan oleh Federation Aeronautique Internationale (FAI) untuk penerbangan mereka pada 17 Disember 1903 sebagai penerbangan pertama yang terkawal, berkuasa, dan dapat dikekalkan (dari masa berlepas sehingga mendarat) bagi sebuah kenderaan yang lebih berat daripada udara….